Brygning af grøn og hvid te.

Indledningsvis må nævnes, at denne brygningsanvisning fraviger fra alle andre kendte brygningsanvisninger set i Europa.

Jeg har personlig prøvet den kinesiske metode, og med min kone Ying Zhao’s kyndige vejledning og især oversættelse, kan jeg fortælle, hvordan man fremtryller den mest velsmagende te i Kina og Japan.

VAND:        Vandet skal buller koge, og stilles i ro. Bland 2 dele nykogt vand med 1 del koldt vand fra hanen. (1 liter kogt vand blandes med ½ liter koldt vand fra hanen.)

KANDE:       Glaskande er bedst, på grund af synet. Alt kan bruges, blot det ikke er for stort, og man kan hælde fra det. Bør ikke indeholde mere end 4 dl. væske, helst kun 2 dl.

THE:        1 spiseskefuld teblade uden nævneværdig top hældes i en lille kande.

Teen, der nu ligger på bunden af den lille kande, overhældes med ca. 2 dl. af det nu afkølede (72-750 C) vand, og skal trække i max ½ minut, mens du rører rundt i vandet.

Hæld al vandet væk, og smid det bort. Skal ikke drikkes. Denne omgang kaldes ”SKYLNING”.

Overhæld de nu skyllede teblade med ny omgang vand. Hæld ikke mere vand over teen, end du kan bruge til de kopper, du/I vil drikke straks, ca. 1½ dl.

Lad teen trække i 1½ til 2 minutter.

Smag på te-vandet. Smager det let bittert, da hæld al også dette vand væk og kasser det.

Overhæld igen tebladene med en ny omgang vand (3.BRYGNING). Hæld ikke mere vand over teen, end du kan bruge til de kopper, du/I vil drikke straks.

Lad teen trække i 1½ til 2 minutter, og den er drikkeklar.

Gentag denne proces så mange gange, du har lyst. Efter 5.brygning vokser smagen betydeligt og mineral-indholdet  kommer rigtig ud i drikken.

Alt efter kvaliteten af te’en, kan der brygges op til 20 gange på samme blade. Jo bedre kvalitet the, jo flere brygninger. Pris og kvalitet hænger sammen, når vi taler the.

Tebladene kan med fordel lægges ud ved blomsterne i haven.

 

Med denne fremgangsmåde får du en ikke bitter, men mild, blød og yderst velsmagende kop te.

Ingen af disse teer er stærke.

Mange ønsker, at te’en skal være stærk. Men så taler vi ikke længere om grønne og hvide te’er, men om Oolong eller sort te. Og det er der ikke noget galt i. Oolong eller sort te er også meget sundt, sundere end man regner med.

Velbekomme !