Bukkehorn er en særdeles interessant plante, som vi først for nyligt er begyndt at få øjnene op for her i Danmark. Selvom bukkehornsfrø har været brugt i tusinde af år andre steder i verden, er det her i Danmark stadig et relativt nyt og ukendt produkt for mange.  Men med de mange gode egenskaber som der er ved bukkehorn, er det blot et spørgsmål om tid, inden mange af os enten har hørt om planten eller bruger disse frø selv.

 

Hvad er bukkehornsfrø?

Bukkehornsfrø er en urteplante, som vokser i Nordafrika, Mellemøsten og sydøst Europa. Det er en plante med en kraftig krydret lugt, som ofte bruges som krydderurt. Frøene kender vi bedst herhjemme fra karry, da de er en fast ingrediens i de fleste karryblandinger sammen med gurkemeje. Faktisk er det disse frø, som giver karryen dens specielle lugt. Bukkehornsplanten indeholder stoffer, som har en god antioxidant virkning, og frøene fra planten har i tusinder af år været anvendt som naturmedicin mod:

  • Betændelse
  • Forgiftning
  • Mave/tarm problemer
  • Halsbrand
  • Mavesår
  • Feber

Derudover er der eksempler på, at man har brugt bukkehornsfrø mod eksempelvis bylder, nyresygdomme, kronisk hoste, tuberkulose, impotent og skaldethed. Der forligger dog ingen videnskabelige test inden for dette område, så du bør ikke udskifte almindeligt medicin med naturmedicin som bukkehorn.

 

Anvendelse af bukkehornsfrø

God mod betændelse

Bukkehornsfrø har i mange år været anvendt som naturmedicin mod betændelsestilstande. Det er dog endnu ikke videnskabelig bevist, om frøene rent faktisk har en positiv virkning på betændelse. Der er dog mange, som støtter op omkring frøenes evner. Det er især i form som salve eller som et omslag, man har brugt frøene. Salven kan du nemt lave selv. Det eneste du sådan set skal bruge er nogle knuste bukkehornsfrø, hvor du tilsætte lidt olie eller anden form for væske. Omkring betændelse skal også siges, at der findes to forskellige - nemlig inflammation og infektion. Har du en infektion, skal du altid kontakte egen læge.

Kan sænke dit blodsukker

Der er lavet en del undersøgelser på dyr med diabetes, som viser, at når man giver disse frø fra bukkehorns planten, så falder deres blodsukker niveau. Denne anti-hyper-glykæmisk virkning ser umiddelbart også ud til at virke på mennesker.

Kan sænke dit kolesteroltal

Bukkehornsfrø indeholder polysaccharider som eksempelvis hemicellulose, pektin, planteslim, tannin og saponiner. Disse polysaccharider ser ud til at kunne sænke kroppens niveau af LDL kolesterol, da de reducerer tyktarmens optagelse af galdesalte.

Reducerer symptomer på PMS og overgangsalder

Bukkehornfrø indeholder næringsstoffet Kolin (cholin), som ifølge undersøgelser muligvis kan bruges til at mindske symptomerne på PMS og overgangsalder hos kvinder. En anden fordel ved kolin er, at det også kan forbedre hukommelsen, indlæringsevnen og koncentrationsevnen, samt hjælper med til fedtomdannelse i kroppen.

Giver øget styrke

I en undersøgelse tilbage fra 2010 blev det bevist, at folk som dyrkede styrketræning regelmæssigt kunne få større styrke ved dagligt at indtage 500 mg bukkehornsfrøekstrakt. To grupper blev testet, hvoraf den ene fik bukkehornsfrøekstrakt og den anden et placebo. Begge grupper fik samme kost og træningsprogram. Resultater var en tydelig større styrke hos gruppen med bukkehornsfrø - et resultat som efterfølgende er blevet genskabt i andre test.

En god kilde til vigtige mineraler og vitaminer

En anden grund til at spise bukkehornsfrø, er at de er rige på mineraler og vitaminer. F.eks. indeholder frøene store mængder Kalium, kalcium, jern, selen, kopper, mangan, zink og magnesium. Derudover indeholder de vitaminer som B1, B2, B3, B6, A, C samt folsyre og riboflavin. Så ved at indtage en daglig portion bukkehornsfrø, kan du få dækket en stor del af sit mineral og vitamin behov.

 

Hvordan indtages bukkehornsfrø

Den gode virkning fra bukkehornsfrø kan opnåes på flere måder. Frøene kommer hovedsageligt i form af hele frø, pulver eller knuste frø, når vi taler kosttilskud. Dog er der også enkelte firmaer, der tilbyder kapsler som bl.a. indeholder bukkehorn. Et eksempel på dette er Danasan Gastroform tabletter, der indeholder 490 mg bukkehornsfrø og Natur-Drogeriets Urtepencil, som indeholder frøene og en lang række andre gavnlige urter til fordel for din sundhed.

 

Bivirkninger

Hvis indtaget i normale mængder er der ikke nogen bivirkninger ved bukkehornsfrø.