Lidt sjovt sagt te med betegnelsen: FTGFOP, at står for "Far Too Good For Ordinary People". Det er selvfølgelig kun en sjov fortolkning af denne akronym. Med hensyn til teblads-gradering anvendes FTGFOP, når der beskrives sort te og rent faktisk står for "Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe". Det kan være alt meget godt og nemt, men hvad betyder betydningen bag ordene bag denne akronym og hvad handler te om?

For det første en smule baggrund for at forklare begrundelsen for teblads-klassificering. Når te kommer ud af tørrings-processen i slutningen af ​​fremstillingen, er den dannet af teblad af forskellige former og størrelser. Disse skal adskilles, da mindre stykker vil brygge hurtigere end de større, hvilket resulterer i en ujævn brygnings-proces. Når bladene adskilles, sorteres de efter deres størrelse, type og udseende. Dette har skabt et behov for at klassificere disse blade ifølge et system af sorter.

Det er vigtigt at bemærke, at disse klassifikationer (eller te karakterisering) varierer fra land til land.

I Kina bærer teen generelt bestemte navne, der afspejler det område, de er fra, fremstillingsprocessen, udseendet og typen af ​​blad, der anvendes eller i nogle tilfælde er de opkaldt efter legenden, der ligger bag teens oprindelse. Dette resulterer i nogle meget usædvanlige navne for kinesisk te. For eksempel er te Lu An Gua Pian bogstaveligt oversat som Lu An Melon Seed, som det kommer fra Liu'an County (Anhui-provinsen i Kina), og formen på de forarbejdede teblade ligner melonfrø. Et andet eksempel er Long Jing te, som bogstaveligt talt oversætter som Dragon Well, og navnet er omgivet af legender for at forklare oprindelsen - du har et par at vælge imellem! Hver type kinesisk te kan også sorteres efter dets kvalitet ved hjælp af både ord (specielle, fineste, almindelige osv.) Og tal (1-7). Kinesiske Oolong teer er ligeledes klassificeret ved hjælp af ord som bedste, fineste, ekstra fancy osv.

Japan og Taiwan klassificerer deres te på samme måde som Kina, ved hjælp af ord som overlegen, fineste, fineste, højeste osv.

Andre traditionelle teproducerende lande, som Indien og Sri Lanka, har udviklet et kompliceret system for teblads-gradering for at sikre, at de fleste tekvaliteter regnes med, men de fleste kan i almindelighed opdeles mellem bladkvaliteten (større teblad, der er blevet plukket i hånden) og brudt blad (de resterende te blade).

Kontrasten til disse kvaliteter af te nævnt ovenfor er den vurdering, der bruges til fremstilling af te til brug i teposer, og du vil se graderinger som fannings og støv. Disse karakterer taler for sig selv, når man taler om te kvalitet.

Ved sin base har vi OP, som står for Orange Pekoe, og dette bruges til at klassificere store blade i sort te. Ordet Pekoe kommer sandsynligvis fra kinesisk pek-ho og henviser til sølvhårene på blade af visse typer tebuske. Orange kommer sandsynligvis fra foreningen med det hollandske hus Orange-Nassau som blev brugt af det hollandske østindiske selskab til at markedsføre deres te bragt til Europa af denne implicitte kongelige forening.

Over det har vi FOP, som står for Flowery Orange Pekoe. I dette tilfælde betyder Flowery de store te blade, som typisk plukkes fra nye skud og består af to blade og en knopp.

Tilføj endnu et bogstav til FOP og du har GFOP, som står for Golden Flowery Orange Pekoe. I dette tilfælde refererer Golden til den gyldne spids, i enden af ​​de gyldne teblade.

Og tilføj et andet bogstav vil resultere i TGFOP, som står for Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Her henviser Tippy til mængden af ​​gylden spids i teen. Sådan te vil typisk indeholde en stor del af gyldne tips (skud).

Og endelig har vi nået FTGFOP, som står for Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Finest i denne klassificering som refererer til det faktum, at denne te virkelig er den fineste. Kun te af usædvanlig kvalitet vil have denne klasse.

Men vi er ikke færdige: SFTGFOP. Dette står for Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Specielt står det for, at en te med denne klassificering er virkelig unik og meget sjælden. Nogle gange vil dette blive præfikset med nummer 1, der angiver, at den pågældende te er endnu mere speciel, så bedømmelsen ville være SFTGFOP1.

 

Der findes mange andre kunstarter, der er til stede, mange der beskæftiger sig med lavere kvaliteter, såsom brudte blad-karakterer (BOP - Broken Orange Pekoe), Fannings (F) og Dust (D), hvoraf de fleste kan opdeles efter kvalitet i en måde svarende til helblader Orange Pekoe graderinger.

Som en sidste bemærkning er det vigtigt at bemærke, at en teblads-klassificering kun beskriver udseendet og størrelsen af ​​teen. De har ingen betydning for kvaliteten og smagen af ​​te, som kun kan bestemmes ved at smag den faktiske te.

Dette var kun om sort te. Grøn te, Hvid te, Gul te og Oolong te klassificeres efter det kinesiske system, som regel inddelt i Dragon (kun Kina), Superiour, Premium, 1, 2, 3, 4 eller standard (eller bogstaverne A=1, B=2, C=3)

OP: Orange Pekoe
FOP: Flowery Orange Pekoe
GFOP: Golden Flowery Orange Pekoe
TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
FTGFOP: Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
SFTGFOP: Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

Vi håber at denne artikel har afmystificeret nogle aspekter af te akronymer og te blad graduering for dig.