Mullein eller Kongelys

Mullein eller Filtbladet kongelys (Verbascum thapsus) er en op til 1,5 meter høj urt, der i Danmark vokser eksempelvis på strandoverdrev og i grusgrave. Den ligner uldbladet kongelys, men bladenes filt er grå (ikke gullighvid) og blomsterne har en krone, der højst er 2,5 cm bred. Den er også kaldt Filtet kongelys.

Blomstringen sker i juli-august, hvor de gule blomster sidder samlet i et aks, som dækker den yderste halvdel af skuddet. Blomsterne er 5-tallige og svagt uregelmæssige med 3 hvidhårede, korte støvdragere og 2 lange, næsten hårløse. Frugterne er kapsler med mange bittesmå frø.

Rodnettet består af en kraftig og dybtgående pælerod med mange kraftige siderødder.

Voksested

Filtbladet kongelys findes naturligt udbredt over et stort område mellem de Kanariske øer og det vestlige Kina og fra Middelhavet og op til Skandinavien og Sibirien. Den er naturaliseret i Nordamerika, hvor nybyggerne indførte den som lægeplante, og i Japan, Australien, New Zealand og Sydamerika. Den foretrækker lysåbne, gerne helt nøgne flader uden konkurrence fra andre planter, og den vokser bedst på rå og gruset jord.

I Danmark findes den hist og her i Østdanmark på strandoverdrev og skrænter, grusgrave og udyrket jord. Ved Gudhem klosterruin i Västergötland i Sverige findes den sammen med bl.a. alm. akeleje, sæbeurt, alm. torskemund, voldtimian, gråbynke, gul snerre, martsviol, prikbladet perikon, ru kulsukker og svaleurt. Vi har den i vores have i Østerlars på Bornholm.

Mullein urte-drik, helsefordele

Mullein kan lindre og i visse tilfælde helbrede nogle af vinterens åndedrætsplager og hjælpe på selv den værste hoste. Den er også en fantastisk tonic til det vaskulære system.

De bedste fordele

Disse meget høje stilkede planter er kendt for at være en god drik til hoste, forkølelse, bronkitis, øm og hæs hals, brystkulde og mange andre luftvejsproblemer. Bladene er meget slimede og indeholder en immunsuppressiv forbindelse, der blødgør og lindrer huden, især slimhinderne, i en betændt hals og på irriteret hud.

Mullein-drik er også godt ved nyreinfektioner. Du kan også bruge den som inddampet ved at dække dit hoved med et håndklæde over en stor skål med urte-bryggen i ti minutter eller mere. Og selvfølgelig, hvis du har noget tilbage efter denne anvendelse, kan du prøve at bruge det som et hårskyl, da mullein også er rig på mange vitaminer, der fremmer hårets sundhed og vækst.

Hvordan laver du en Mullein drik

Det er superenkelt. Sænk en håndfuld mulleinblade omkring 2 dl kogende varmt vand. Lad den småsimre i 30 minutter eller mere, og så blot filtrere den op i koppen.

Dog er det vores erfaring, at den mest potente drik får du ved at lægge en håndfuld mulleinblade i blød i 2 dl Koldt vand og lad den stå i mindst 12 timer. Dette vand kan du så drikke ved stuetemperatur. Du kan opleve, at det giver dig mere ilt til lungerne og lindrer i forbindelse med astma.

Når du har lavet din drik, kan du tage den og lave en simpel hostesirup af den ved at tilsætte honning.