PAH-stoffer
- Forside
- VIDEN om TE
- PA og PAH i te
- PAH-stoffer
-
Udsolgt
-
-
Udsolgt
-
-
-
PAH-stoffer
PAH (polycykliske aromatiske hydrokarboner/kulbrinter), dækker over en gruppe på mere end 100 tjærestoffer, der forekommer i kultjære og sod. I fødevarer kan stofferne forekomme både som miljøforurening og som procesforurening, dvs. at de opstår under madlavning – især grilning.
PAH-stoffer er ikke at finde i te, hverken grøn te, hvid te, Oolong te eller sort te, men kan findes i de røgede teer som Laspsang Souchong, og i enkelte grønne teer, dem der bliver tørrede ved wok-ristning. Dog kan PAH i sjældne tilfælde findes i de meget billege sorte og grønne teer, da disse er maskinproducerede og maskin-tørrede. Hvis te-bladene har været for tæt på varmekanonen, kan de være blevet stegt.
Ingen urter indeholder PAH, da de ikke udsættes for hverken grillning eller ristning.
Forureningskilder
De vigtigste kilder til miljøforurening med PAH er røg fra boligopvarmning med kul, olie og træ samt udstødningsgasser fra biler. Hertil kommer udledning fra kraftvarmeværker, affaldsforbrændingsanlæg og en lang række industrielle processer. PAH-forurening i forbindelse med olieudslip fra skibe og boreplatforme kan også være en kilde. Endelig kan tobaksrøg være en betragtelig kilde til PAH.
PAH og en lang række stoffer, der dannes fra PAH, bindes til partikler i luften. De kan forurene afgrøder ved nedfald.
PAH i fødevarer
Skadelige virkninger
- Skader arveanlæggene
- Påvirker immunsystemet
- Påvirker forplantningsevnen
- Er kræftfremkaldende