Er der garvesyre i te? Kort og godt: Nej!

Har I te uden garvesyre?

Det spørgsmål støder vi ikke så sjældent på hos Nordic Tea.
Det korte svar er: Ja, vi har masser af te uden garvesyre – du kan frit vælge mellem samtlige produkter i vores sortiment! For ingen af vores teer har garvesyre.

Hvordan kan det være?

Jo, ganske enkelt fordi, der ikke findes garvesyre i te. Vi forstår dog forvirringen, for en hurtig søgning på internettet afslører et væld af tilbud om teer, der lovprises for deres manglende indhold af garvesyre – og når myten endda trives blandt fagfolk, er det ikke så underligt, at den også trives blandt lægfolk. I dette blogindlæg giver vi et indblik i, hvad garvesyre egentlig er, og hvilken forbindelse det har (eller ikke har) til te. 

Hvad er garvesyre?

Garvesyres (Acidum Tannicum) kemiske formel er C14 H10 O9. Garvesyre findes for eksempel i egeblade, og det blev oprindeligt udtrukket herfra med henblik på at garve – blødgøre og omdanne hud til læder. Te kan dog ikke garve læder, uanset hvor meget man prøver.

Hvordan er myten opstået?

Det kan være svært at opspore, hvordan en myte opstår, og der er sikkert flere forklaringer. Et bud kan være, at ordet tannin stammer fra det keltiske ord ‘tanna’, som betyder eg eller fyr (som i Tannenbaum – juletræ). Da vin lagres på tønder af eg eller fyr, får den både sin garvesyre herfra samt tanniner fra vindrueskallen, hvori det forekommer naturligt.

Tannin er et polyfenol, som har antioxiderende virkninger på cellerne. Det betyder, at der i vin både er tanniner (der stammer fra drueskallen) og acidum tannicum (garvesyre), der stammer fra egetræsfadet, som vinen lagres i. Da der findes tanniner i te, og da begreberne ligger så tæt op ad hinanden, er der formentlig sket en sammenblanding af de to begreber; tanniner og tanninum acidum. På den måde har myten om garvesyre sneget sig over til at være en del af te.

Hvor kommer bitterheden i teen fra?

Hvis det ikke er garvesyre, der giver teen den bitre smag, hvad er det så?
Det er de såkaldte flavonoider. Når de går i forbindelse med bestemte proteiner i spyttet, kan der opstå en bitter smag i munden, som helt uretmæssigt bliver tilskrevet garvesyre. Hovedparten af flavonoiderne bliver frigivet fra tebladene i løbet af de første minutter teen trækker, og de spiller også en kosmetisk rolle. Flavonoiderne kan nemlig reagere med den kalk, der findes i vandet og sætte sig som mørke rande på koppens eller kandens inderside.

Hvad er flavonoider?

Flavonoider er en gruppe kemiske stoffer under den samlede betegnelse polyfenoler, der forekommer naturligt i frugter, grøntsager, teer, vine, nødder, frø og rødder. De betragtes ikke som egentlige vitaminer, men flavonoider har en række vigtige, ernæringsmæssige og antioxiderende virkninger og egenskaber, der kan bekæmpe betændelsestilstande i kroppen. Endelig er det bevist, at flavonoider kan forebygge eller forsinke udviklingen af visse kræftformer.

Er der andre næringsstoffer i te?

Ja. Te, hvis latinske navn er Camilia Sinensis, er hovedsagelig sammensat af polyfenoler såsom: Katekiner og flavonoider, alkaloider med særlig vægt på koffein og theophyllin, æteriske olier, polysaccharider, aminosyrer (såsom L-theanin), lipider, vitaminer og mineraler.

Hvad er polyfenoler?

Polyfenoler er ofte refereret til som tanniner. De primære polyfenoler i te hedder katekiner (Catechins). Katekiner udgør 30 til 40 procent af teens tørrede vægt. Katekiner og flavonoider beskytter kroppen ved at forebygge skader forårsaget af frie radikaler (dvs. frie agenter, der ikke er bundet til moleculer, og som derved kan forårsage skade ved at nedbryde cellen). Ved at blande sig med de frie radikaler foretager disse kemikalier en rensende proces, det vi kalder antioxidering.

Så lad os slå fast, der findes ikke garvesyre i te!

Hos Nordic Tea har vi et stort udvalg af teer – naturligvis helt uden garvesyre. Blandt vores brede sortiment finder du alt lige fra sort te, hvid te, grøn te, chai te og meget mere. Gå på opdagelse i vores spændende udvalg af både velkendte og særlige teer, og find lige den variant, som falder i din smag. Du er også velkommen til at besøge vores skønne teforretning i Hillerød – her står vi altid parate til at hjælpe dig med at finde din næste favorit te.