Koldbrygget iste

Når den bagende sol står højt på himlen, er en varm kop te ikke altid lige sagen. Men selvom solen skinner, skal du ikke snydes for en te-oplevelse. Iste er perfekt til dig, der ønsker noget forfriskende – men samtidigt gerne vil udforske de komplekse og rige aromaer, som te indeholder. 

Og ved du, hvad det bedste af det hele er? Hjemmelavet iste er faktisk super enkelt at lave. Her giver vi dig inspiration til, hvordan du kan forvandle din yndlingste til en forfriskende sommerdrink.

Hvilke teer kan bruges til iste?

Du kan bruge alle slags teer til at brygge din iste, om den er grøn eller sort, hvid eller rooibos – det vigtigste er at du finder en smag, der passer dig.

For at opnå det bedste resultat, er det vigtigt at brygge på en god løs te, så den kan få
masser af kontakt med vandet og give teen dybde og kraft.

Vi anbefaler at lave isteen koldbrygget, altså lade den trække i koldt vand over 8-12 timer. På den måde undgår du, at teen bliver bitter undervejs.

Når du skal vælge den perfekte te til din iste, er det lidt som at være et barn i en slikbutik – mulighederne er uendelige, og hver enkelt te har sin helt egen unikke karakteristika.

Sort te – den klassiske favorit
Sort te er kendt for sin robuste smag og mørke farve og er en tidløs klassiker til at brygge iste. Teen har en stærk, fyldig aroma, der står godt til sødmen fra sukkeret, ligesom den bevarer sin karakteristiske smag, selv når den afkøles.

Grøn te – det friske alternativ
Grøn te er en fantastisk mulighed for dem, der søger en lettere og mere subtil smagsoplevelse. Teen har en mild smag, og du får derfor en forfriskende smag, perfekt til sommer.

Hvid te – det delikate valg
Hvid te er den mest delikate af alle te-sorter og er kendt for sin bløde og lette smag. Den er perfekt til dem, der søger en mere nuanceret teoplevelse og vil have en lettere aroma.

Oolong te – det bedste fra to verdener
Oolong te er en spændende hybrid mellem sort og grøn te og tilbyder en unik smagsprofil, der er både fyldig og aromatisk. Med noter, der kan variere fra sødme til en næsten nøddeagtig dybde, er oolong et spændende valg for de eksperimenterede iste-bryggere.

Urtete – koffeinfri nydelse
For dem der foretrækker en koffeinfri variant, er urtete et fremragende valg. Med sin brede vifte af smage, fra de dybe, jordagtige toner af rooibos til den lyse, blomsteragtige sødme af kamille, åbner urtete op for en verden af muligheder.

Sådan brygger du din egen hjemmelavede iste

  • Brug en flaske eller kande, som du kan stille i køleskabet – gerne med patentlåg, men en god stor danskvandsflaske er også god.
  • Du kan bruge et tefilter eller putte teen direkte i kanden eller flasken. Hvor meget te du skal bruge afhænger af, hvor stærk du kan lide din iste. Men du bør typisk bruge en større mængde, end når du brygger den varm – vi anbefaler 15 - 20 g pr. liter.
  • Stil kanden i køleskabet, og lad den trække – evt. natten over, 8-12 timer giver det bedste resultat.
  • Hvis du kan lide din te lidt sødet, kan du lave en sukkersirup af 1 del sukker og 1 del vand. Kog det op i en gryde til det bobler lidt, og stil siruppen i køleskabet. Alternativt kan du søde din te med lidt akaciehonning.
  • Når isteen har trukket færdig, er den klar til at blive filtreret og serveret. Du kan evt. smage den til med en smule citronsaft.
  • Servér den med isterninger og en citronskive.