Forestil dig den delikate duft af friske teblade, der langsomt folder sig ud i varmt vand, og aromaen af dampende te fylder lokalet. Er du klar til at udforske en verden af te, hvor tradition og æstetik går hånd i hånd? I dette afsnit af vores rejse gennem verdens tekulturer vil vi udforske Japan og landets enestående tilgang til te, hvor hvert skridt i tebrygningsprocessen er en hyldest til øjeblikket og harmonien mellem natur og menneske.
Tekulturen i Japan
I flere århundreder har te haft en særlig plads i Japans historie og kultur. Det hele begyndte i det niende århundrede, da en præst ved navn Saicho i 805 bragte den første te til Japan fra Kina. I lang tid var teen forbeholdt munkene, overklassen, samuraierne og de "betydningsfulde" i samfundet. Den blev brugt som et stimulansmiddel under meditation i zenbuddhistiske templer, og denne praksis fortsætter stadig den dag i dag.
I dag findes der hundredvis af teskoler i Japan, og millioner af mennesker arbejder med te i forskellige kapaciteter. Grøn te er en daglig del af de fleste japaneres liv, og det indgår også i madlavning, kager og desserter. Men grøn te kan også nydes og opleves på et højere plan gennem den japanske teceremoni, som blev etableret i det 16. århundrede af zenmunken Sen no Rikyu (1522-1591). Teceremonien betragtes stadig i dag som en kunstform, hvor japansk æstetik og spiritualitet mødes i en krævende disciplin, der kræver mange års læring og forståelse.
Ikke mindst er Japan kendt for matcha te – en særlig grøn te, som ikke opløses i teposer, men piskes direkte i det varmt vand som pulver.
Det, der gør japansk grøn te unik, er den høje kvalitet. Japanerne er kendt for deres omhyggelige tilgang til mange ting, og det gælder også deres tilgang til teproduktion. De har udviklet avancerede produktionsmetoder, der skiller sig ud fra den traditionelle te-forarbejdning og teknikker, vi normalt forbinder med teproduktion.