Er grøn te sundt?
Vi elsker grøn te hos Nordic Tea – primært på grund af teens rene, delikate smag og smukke farve. Men er grøn te sundt? Nyt studie peger på, at der måske er noget om snakken.
Kinas tekultur er en skattekiste af traditioner, der har udviklet sig gennem årtusinder og har en dyb indvirkning på både samfundet og den personlige spiritualitet. Den rige og fascinerende tekultur har sin oprindelse i det gamle Kina og har siden spredt sig over hele verden som en kilde til ro, refleksion og socialt samvær. Tag med en tur til Fjernøsten, og bliv klogere på Kinas tekultur.
Historien om te i Kina strækker sig tilbage i tiden omkring år 2500 f.Kr.). Ifølge legender blev teen opdaget af kejser Shen Nung (2737-2697 f.Kr.). Kejseren plejede at drikke varmt vand, men en dag, mens han var på tur, faldt tre blade fra et tetræ ned i det kogende vand. En vidunderlig duft steg op fra gryden, og kejseren smagte på vandet og fandt det forfriskende. Fra den dag begyndte han at drikke te regelmæssigt.
Kina er i dag verdens største producent af te, og for mange kinesere er te også en livsstil, kendt som "cha dao", som betyder teens vej. Cirka 35% af verdens samlede teproduktion kommer fra Kina, mens de selv spiser og drikker ⅔ af den te, de producerer.
Når man besøger de traditionelle tehuse eller tebutikker i Kina, bliver teen ofte brygget ved hjælp af "gongfu cha"-metoden. Denne metode indebærer at brygge teen i små kander, gerne lavet af yixing-ler, eller i chawan/gaiwan, som er små te-skåle med låg. Teen nydes uden sukker og mælk. Tehusene forsvandt i en periode under Mao, da de blev betragtet som et sted for meningsløse diskussioner og spild af tid. Men de har fået en renæssance i de senere år, da den nye middelklasse efterspørger mere unikke teoplevelser.
I Hong Kongs cha chaan teng-cafeer kan man nyde den berømte mælkete, der får sin karakteristiske blødhed ved at blive hældt gennem tefiltre, der ligner silkestrømper – deraf kælenavnet: silk stocking milk tea. Derudover drikker man ofte jasmin- og puerh-te under yum cha, altså når man spiser dim sum, eller lemon tea.