Ofte stillede spørgsmål om te

FAQ – få svar på alle dine spørgsmål om te

Har du også undret dig over hvad gammelmandsvand er? Eller hvor meget koffein der egentlig er i de forskellige tevarianter? Måske elsker du at nyde en matcha te på caféerne, men ønsker også at kunne nyde den derhjemme? Du får svar på alt hvad hjerte begærer inden for teverdenen – og mere til  i dette indlæg.

Hvad vil du vide?

Klik på det spørgsmål, du vil have svar på – så folder svaret sig ud.

Her er vi eksperter! For at sikre den bedste smag i teen er det vigtigt at være opmærksom på vandets kvalitet. Ilten i vandet spiller nemlig en afgørende rolle i at frigive smagsstoffer og aromaer fra teen. Dette er især vigtigt, når det kommer til grøn te!

Grøn te er den eneste tevariant, der ikke gennemgår en fermenteringsproces, og derfor er det vigtigt at opretholde en tilstrækkelig mængde ilt i vandet under brygningen. Når vandet koges, mister det ilt, især ved kogepunktet, hvor boblerne dannes. Derfor anbefaler vi at koge vandet til en temperatur på 70-80 grader for grøn te. Hvis vandet opvarmes til mere end 80 grader, vil det miste sin friskhed og blive fladt – eller som kineserne kalder det: gammelmandsvand.

Hvis du søger en mere fyldestgørende guide, som går ned i alle detaljer, har vi lavet en guide til, hvordan du brygger den perfekte te.

Ja, det er et spørgsmål, som vi tit bliver stillet. Vi kan dog ikke komme med et endegyldigt svar, da der stadig mangler forskningsbaseret viden på dette område.

For at opbevare din te på bedste vis og bevare dens friskhed og smag anbefales det at følge disse retningslinjer:

 • Opbevar i en lufttæt beholder: Brug en lufttæt beholder, såsom en tinboks, en glasbeholder med tætsluttende låg eller en speciel tebeholder. Det forhindrer luft, fugt og lugte i at trænge ind og påvirke din tees smag.
 • Hold det væk fra lys: Opbevar din te i en mørk beholder, eller opbevar den i et mørkt skab eller skuffe. Lys kan nedbryde teens antioxidanter og påvirke smagen.
 • Vær forsigtig med varme: Undgå at opbevare din te i nærheden af varmekilder eller i områder med høj temperatur, da varmen kan påvirke teens smag og kvalitet.
 • Hold det væk fra stærke lugte: Te har en tendens til at absorbere lugt, så hold det væk fra stærkt lugtende fødevarer eller krydderier. Det hjælper med at bevare teens egen unikke aroma.

Ved at følge vores retningslinjer kan du forlænge teens holdbarhed og bevare dens smag og kvalitet så længe som muligt.

Mængden af te, der skal bruges til en kop, kan variere afhængigt af den ønskede styrke og personlige præference. Som en generel retningslinje kan du bruge 2-3 gram løs te pr. kop, som svarer til omkring 1 teskefuld. Hvis du foretrækker en stærkere smag, kan du tilføje lidt mere te, og hvis du foretrækker en mildere smag, kan du bruge lidt mindre.

Hvis du vil lave en kande te, skal du som regel bruge 1 skefuld fra en måleske til pr. kop. Du kan også lave kanden på øjemål ved at dække bunden af kanden med et lag teblade.

Mængden af koffein i te kan variere afhængigt af tevarianten og brygningsmetoden. Generelt indeholder te lavere mængder koffein end kaffe, men vi har lavet en lille oversigt med estimater for koffeinindhold i vores tevarianter:

 • Sort te: ca. 40-70 mg. koffein pr. kop (240 ml)
 • Grøn te: ca. 25-35 mg. koffein pr. kop (240 ml)
 • Oolong te: ca. 35-50 mg. koffein pr. kop (240 ml)
  Hvid te: ca. 15-30 mg. koffein pr. kop (240 ml)
  Urtete: indeholder normalt ingen koffein eller kun sporadiske mængder af koffein.

Når det kommer til gravide og ammende kvinder, anbefales det at begrænse koffeinindtaget. Et moderat indtag af koffein, op til 200 mg. pr. dag, betragtes sikkert under graviditet og amning.

Ønsker du at vide mere om de forskellige tevarianter? Bare rolig, vi har lavet et helt indlæg om det i teens univers, og hvad de forskellige teer gør godt for dig og din krop lige her.

For at lave traditionel matcha te, skal du følge disse trin:

 • Varmt vand: Varm friskt kildevand eller filtreret vand op til cirka 70-80°C. Brug ikke kogende vand, da det kan forbrænde dine tebladene og påvirke smagen.
 • Forbered matcha: I en matcha-skål eller en dyb kop skal du placere 1-2 teskefulde matcha-pulver (afhængigt af din præference for styrke) enten ved brug af en teske eller en matcha-ske.
 • Tilsæt vand: Hæld en lille mængde varmt vand i skålen over matcha-pulveret.
 • Pisk matcha: Brug et matcha piskeris, også kendt som en chasen, til at piske matcha og vand sammen med hurtige, konstante bevægelser i en M-form eller cirkulær bevægelse. Fortsæt med at piske, indtil matcha er opløst, og der dannes et lag skum på toppen.
 • Færdiggør teen: Tilføj mere varmt vand til skålen for at opnå den ønskede mængde matcha-te. Traditionelt set fylder man skålen til omkring ⅓ til ½ af dens kapacitet, men du kan justere mængden efter din smag.
 • Server matcha: Når matcha-teen er klar, kan du servere den direkte fra matcha-skålen ved hjælp af en matcha-beskytter eller hælde teen i en kop.

Angående matcha piskeris, er det ikke strengt nødvendigt, men det anbefales for at opnå den bedste konsistens og skumdannelse. Matcha-piskeriset har specielle fine tænder, der hjælper med at blande matcha-pulveret effektivt med vandet og skabe det karakteristiske skum. Hvis du ikke har et matcha piskeris, kan du forsøge dig frem med almindelig piskeris, visp eller mælkeskummer for at opnå en acceptabel skumdannelse.

Vi skal dog pointere at den traditionelle matcha-te giver en særlig smagsoplevelse og ceremoniel æstetik, som alle burde prøve.

Som teentuasister er vi ikke ellevilde med te-begrænsning, men det skader ikke at indtage en moderat mængde te om dagen. Dog kan overdreven indtagelse af te, især te med højt koffeinindhold, have nogle uønskede virkninger.

Te indeholder koffein, som er en naturlig stimulant. Hvis du drikker store mængder koffeinholdige te, kan det medføre bivirkninger som søvnløshed, rastløshed, hjertebanken, irritabilitet, fordøjelsesproblemer og øget urinproduktion. Hvis du følger en sund og varieret kost, kan du trygt indtage ca. 400 mg koffein om dagen – uden det bliver skadeligt for dig.

Vi håber, at du fandt de te-svar som du søgte! Skulle du sidde efterladt med ubesvarede spørgsmål, vil vi mere end gerne høre fra dig – enten på tlf. nr. 70 27 03 77 eller på vores mail info@nordic-tea.dk.