Tebrygning – tips til den perfekte kop te

Tebrygning – tips til den perfekte kop te

At brygge en perfekt kop te kan umiddelbart lyde som et simpelt projekt, men ofte ender teen med at blive dårlig. Især når det kommer til grøn te, som kan ende med at blive bitter, hvis den ikke brygges korrekt. Men der er ingen grund til bekymring, da brygning af te “kun” kræver lidt opmærksomhed på detaljen. I denne guide har vi samlet de mest væsentlige ting, du skal overveje, når du brygger te – herunder vandkvalitet, vandtemperatur, vandmængde, te-mængde, te-kvalitet og bryggetid.  

Hvordan brygger man den perfekte kop te?

Vandkvalitet spiller en afgørende rolle i brygning af te. Da vand udgør størstedelen af en kop te, er det vigtigt at bruge vand uden klor og med lavt mineralindhold, men ikke for lavt, da det kan gøre din te smagløs. Hvis du har hårdt vand i din hane, som for eksempel er tilfældet i den østlige del af Danmark, kan du bruge et filter eller kildevand.

Vandtemperatur er også vigtig, når man brygger te, da det er nødvendigt at udtrække teens aroma og fytokemikalier. Temperaturen varierer afhængigt af den type te, du brygger. For eksempel skal grøn te brygges ved 70-80°C, hvid te ved 85-90°C, gul te ved 70-80°C, oolong te ved 95°C, og sort te ved 95-100°C. For at bestemme vandets temperatur kan du observere boblerne i vandet.

Forholdet mellem vand og te er alfa og omega, når man brygger te. Brug ca. 2 gram te til 200 ml vand, ikke tebreve, men løse blade. I Nordic Tea har vi labels på alle de poser med løs te, som går ud fra forretningen. På denne label skriver vi altid grader, trækketid og mængde, så fortvivl ej – vi er til for dig.

Læs mere om forskellige tetyper her

Hvilke måder kan te brygges på?

Der er forskellige brygningsmetoder, herunder den vestlige metode. Den vestlige metode involverer brug af meget vand og lidt te, og teen lades stejle i længere tid. Denne metode er velegnet til dem, der drikker store mængder te eller dem, der foretrækker "almindelig" te såsom Earl Grey, English Breakfast eller Darjeeling, som er tilgængelige i høj kvalitet, løse, hele og friske blade.

Bruger du mælk i din te og evt. sukker, så anbefaler vi de småbladede og kraftige teer, så du stadig kan smage teens noter gennem mælk og evt. sukker. Ønsker du at teen skal smage kraftigt gennem større mængder mælk, så anbefaler vi at du forsøger dig med at lade din te trække 1-2 minutter længere end normalt anbefalet.

God fornøjelse med din brygning

Ved at overveje variabler som vandkvalitet, vandtemperatur, vandmængde, temængde og -kvalitet samt bryggetid, er du nu klædt godt på til at brygge den perfekte kop te. Husk, at teens skønhed ligger i dens alsidighed, så du er velkommen til at eksperimentere og finde den perfekte kop te til lige netop dine smagsløg.